Puheenjohtajan katsaus, syksy 2022

10.08.2022

Tässä pieni infopaketti yhdistyksen toiminnasta ja taustasta, sekä minun oma henkilökohtainen näkemys puheenjohtajana yhdistyksen mahdollisuuksista.  


Taustaa

Kuntalaisyhdistys on perustettu vuonna 2013, jo aikaa ennen Yli-Iin liittämistä Oulun kaupunkiin. Itse sain ensikosketuksen Yli-Iihin vasta vuonna 2020, joten olen voinut vain jälkikäteen havainnoida traumaa, jonka yhdistyminen on jättänyt ihmisiin. Paljon luvattu, vähän saatu.

Voidaan lopettaa odottelu. Ei ole näköpiirissä että tukea ja apua Oulun kaupungilta on tulossa pyytämättä. Mitä me voidaan tehdä? Ottaa itse vastuu omista asioista ja tehdä asioille jotain. 

Miten? Olen yli 20-vuoden aikana yrittäjän oppinut, että mitä ikinä halutaan saavuttaa, se tapahtuu ihmisten kautta. Yhdessä tekemällä.

Yhdistyksen tehtävä

Näen että kuntalaisyhdistyksen keskeinen tehtävä on mahdollistaa erilaisten tapahtumien, harrastusten ja muun toiminnan järjestyminen. Olla juridisena työrukkasena haluttujen toimintojen pyörittämiselle, poislukien liiketoiminta, jota yhdistystoiminta tässä muodossa ei mahdollista. Muu varainkeruu, kuten jäsenmaksut, kalenterimyynnit, arpajaiset pienimuotoisena on sallittua ja jopa toivottua, koska useat tapahtumat vaativat taloudellisia resursseja, vaikkakin hyvin maltillisia. Kyse on siis voittoa tavoittelemattomasta yhdistyksestä. Tosin voitto on mielestäni se, aina kun saadaan yhdessä jotain aikaiseksi. 

Kulunut mantra “Yhdistys on yhtä vahva kuin siinä aktiivisesti toimiva joukko” pitää täysin paikkansa. Jos toiminnassa ei ole aktiivisia, toiminta hiipuu ja menettää merkityksensä. Parhaimmillaan se kuitenkin energisoi ihmisiä, pitää alueen elinvoimaisena, haluttuna paikkana asua, olla ja elää. 

Aktiivisuus

Yhdistys on ollut aktiivinen vuosien ajan. Haasteena on ollut että yhdistyksen hallituksen jäsenet ja puuhamiehet ovat olleet sama pieni joukko aktiiveja, jotka ovat aktiiveja myös muualla (VPK, Punainen risti, Reserviläiset jne.) ja resurssit ovat kaikilla rajalliset. 


Vuonna 2020 joukko paluumuuttajia ja täällä uusina henkilöinä operoivia henkilöitä Yli-Iissä löysi toisensa. Kaikki näkivät Yli-Iin potentiaalin; hyvät ihmiset, idyllisen kylän joen varrella kauniin luonnon keskellä.

Haluttiin toimia ja saada asioita aikaan. Siinä kohtaa Yli-Iin kuntalaisyhdistys oli luonteva juridinen taho, jonka kautta pystyi hoitamaan organisoidusti asioita. Yhdistyksen toiminnan ja uuden joukkion perusperiaate oli sama - kehittää aluetta ja kuntalaisten toimintaa. 


Kaikesta halusta ja innostuksesta huolimatta meidän toiminnan lamaannutti lähes täysin sama K, jonka vaikutuksesta kukaan ei ole jäänyt paitsioon. Oli ideoita, ajatuksia ja tarmoa kehittää monia asioita. Tärkein startti, innostuneiden ja aktiivisten ihmisten kanssa kohtaaminen rajoittui täysin. Muutama tapahtuma kerettiin pitämään niillä resursseilla jotka meillä oli käytössä. 

Vaikuttajana ja viestijänä

Viime vuosina Yli-Iissä asuvien ja Oulun kaupungin päättäjien välillä ei ole ollut luontevaa keskusteluyhteyttä, joka toimisi molempiin suuntiin sujuvasti. Liian usein on lehdistä luettu jälkikäteen päätöksistä, joihin ei ole paikallisesti ollut mitään vaikuttamismahdollisuutta. 

On eri asia vaikuttaa asioihin satojen ihmisten taustalla olevan yhdistyksen kautta kuin yksityisenä henkilönä. Tähän Yli-Iin kuntalaisyhdistys on kuin luotu. Pohjalla on hyvä moottori, nyt tarvitsee vain tankata ja polkaista se käyntiin. 

Mikäli olit samaa mieltä asioista, liity joukkoon! Mikäli olit eri mieltä jostakin, liity joukkoon. Kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa. 

 

Vuosikokous ja uuden hallituksen valinta

Vuosikokouksessa syksyllä 2022 valitaan uusi hallitus. Hallitus on muodostunut kuudesta varsinaisesta jäsenestä ja kahdesta varajäsenestä. Hallitusten kokoonpanon koko riippuu vuosikokouksesta, jossa se määritellään yhdistyssääntöjen puitteissa. Rooleina hallituksessa on ollut puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri ja rahastonhoitajasta.

Jaostot

Yli-Iin kuntalaisyhdistyksellä ei vielä ole toiminut varsinaisia jaostoja. Luontevaa olisi olla erilaisille toiminnoille omat jaostot, kuten nuorisojaosto, harrastejaosto, tapahtumajaosto yms. mitä milloinkin tarvitaan. Jaostossa sen puolen aktiivisia henkilöitä ja veturina henkilö hallituksesta. Ja luonnollisesti ristiinpölytystä ja resurssien jakamista eri jaostojen kesken luontevasti. 

Vaikuttamista 

Nyt on upea mahdollisuus päästä vaikuttamaan ja tekemään oikeita, kiinnostavia ja yhteisiä asioita. Korona on selätetty ja nyt kaivataan aktiivisuutta. Nykyisestä hallituksesta on jäämässä osa pois, itseni mukaan lukien, mutta olen tarvittaessa taustalla pyyläämässä sen mitä pystyn ja uskon, että muut auttaa samoin. 


Tässä on mahdollisuus luoda melkeinpä tyhjältä pöydältä toimivat toimintamallit, tavat, tapahtumat ja muut. Siellä on pohjalla hyviä tapahtumakonsepteja, mutta hallitus päättää miten niitä jatkaa, lopettaa, keksii tilalle parempia tai mitä vain. Ei pääse ihan valmiiseen pöytään, mutta nyt saa luoda uusiutuva joukko uudet tavat tehdä asioita. 

Torstaina 11.8.2022 on infotilaisuus Kirkkokuja seiskassa kello 18-19.00 välisen ajan. 
Sinne voi tulla keskustelemaan mietteistä. 

Vuosikokouksesta informoidaan lähemmin. Todennäköisesti se pidetään tiistaina 23.8.2022.

  

Ystävällisin terveisin,

Mikko Sarkkinen
Hallituksen puheenjohtaja

********

 
06.06.2024Yli-Iin pitäjäpäivät 6.7.2024
05.06.2024Yli-Iin Frisbeegolf avajaiset 13.6 klo 17
20.04.2024Pohteen palveluihin liittyvä esittely/keskustelutilaisuus 25.4
06.04.2024Jäsenmaksujen keräys
31.03.2024Vuosikokous 4.4.2024
28.12.2023Uuden vuoden tapahtuma
09.10.2023Uusi hallitus on valittu 9.10.2023
12.07.2023Frisbeegolfrata Yli-Iihin
18.05.2023Pitäjäpäivät 8.7.2023
21.03.2023Ulkoilutapahtuma 1.4.2023 klo 12:00-15:00

Siirry arkistoon »